Kan ik veranderen? Die vraag wordt ‘moet ik veranderen’?

Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat

Dit zong Vulcano

Steeds vaker valt mij op in mijn coachpraktijk dat er een social wenselijke ‘ik’ blijkt bestaat. Die ‘ik’ heeft een duidelijk profiel: wendbaar, durf om te veranderen, ondernemend, lekker in de omgang. Maar wat als je van nature niet zo bent en je krachten elders liggen? En wat doet dat met je energie en zelfvertrouwen?

Mijn eigen profiel is bijvoorbeeld ‘een beetje van een dit en een beetje van een dat’. Mensen vinden het daardoor vaak moeilijk om mij te ‘plaatsen’ merk ik. Soms benader ik iets heel strategisch en dan weer heel operationeel. Met mensen samen werken vind ik heerlijk en ik straal daarbij veel enthousiasme en energie uit. Maar ik heb het ook erg nodig om mij terug te trekken en alleen te werken.  In het verzinnen van oplossingen vind ik het heerlijk om nieuwe gezichtspunten in te brengen en te innoveren. Tegelijk vind ik het heerlijk om structuur te brengen en stel ik veel reflecterende vragen die mensen als ‘vertragend’ kunnen ervaren.

Stuck in the middle

Kortom – stuck in the middle zou je zeggen. Laat dat nou net zijn wat ik in mijn loopbaan als marketeer altijd heb moeten vermijden! Stuck in the middle betekent geen onderscheidend en relevant profiel. Je bent eigenlijk nergens goed in en valt niet op.

De kunst is (ook voor mij) om te omarmen wat de waarde is van je eigen profiel. Het te begrijpen en te onderzoeken wat je er allemaal mee kan en vooral waar die van waarde zal zijn. Probeer jezelf niet te veranderen en kostte wat kost aan te passen aan de norm. Ik vergelijk dat aanpassen vaak met een elastiekje dat je uitrekt. Het is goed om nieuwe dingen te proberen en jezelf uit te dagen, maar doe je dat te lang en te heftig dan knapt het. Wanneer je dichter bij jezelf blijft en werkt vanuit je kracht zul je zien dat het jou ook vleugels geeft.

Ga voor jezelf

Een goede coach of mentor kan je helpen om (opnieuw) te kijken naar je kwaliteiten en te onderzoeken op welke plek waar je optimaal tot je recht komt. Ik gun je die zoektocht en het moment dat alles bij elkaar komt. Zoals een coachee zei “ik heb het gevoel dat ik er eindelijk mag er zijn zoals ik ben”. Daarom ben ik het eens op dat punt met Vulcano:

Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat
Een beetje vanne zus, een beetje zo
Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar
Dan is ‘t wel weer piekfijn voor mekaar.

Voor mensen met deze vraag gebruik in mijn praktijk een assesment tool genaamd de ‘AEM-Cube’. Het is een internationaal gerenommeerde assessment methode die onder andere wordt gebruikt op Purdue University, London Business School en Nijenrode. Veel bedrijven gebruiken het omdat het de link maakt tussen de mens en de zaak. Weten hoe ik je kan helpen om weer in je kracht te staan? Stuur me een mail op yvette@yvettevanaarle.nl.

Foto: Michael Kooren

Bel: 06 27 077 109

Expertise

  • Business coaching
  • Team ontwikkeling