Kan ik veranderen? Die vraag wordt ‘moet ik wel veranderen’?

Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat

Dit zong Vulcano

Steeds vaker valt mij op in mijn coachpraktijk dat er een sociaal wenselijke ‘ik’ blijkt te bestaan. Die ‘ik’ heeft een duidelijk profiel: wendbaar, durf om te veranderen, ondernemend, lekker in de omgang. Maar wat als je van nature niet zo bent en je talent elders ligt? En wat doet dat met je energie en zelfvertrouwen?

Mijn eigen profiel is bijvoorbeeld ‘een beetje van een dit en een beetje van een dat’. Mensen vinden het daardoor soms moeilijk om mij te ‘plaatsen’ merk ik. Soms benader ik iets heel strategisch en dan weer heel operationeel. Met mensen samen werken vind ik heerlijk en ik straal daarbij veel enthousiasme en energie uit. Maar ik heb het ook erg nodig om mij terug te trekken en alleen te werken.  In het verzinnen van oplossingen vind ik het heerlijk om nieuwe gezichtspunten in te brengen en te innoveren. Tegelijk vind ik het heerlijk om te structureren en stel ik veel reflecterende vragen die mensen als ‘vertragend’ kunnen ervaren.

Stuck in the middle

Kortom – stuck in the middle zou je zeggen. Laat dat nou net zijn wat ik in mijn loopbaan als marketeer altijd heb moeten vermijden voor mijn merken! Stuck in the middle betekent geen onderscheidend en herkenbaar profiel. Je bent eigenlijk nergens écht heel goed in en valt niet op. Er zijn ook mensen die een kei zijn in het bedenken van processen en regels, het precies willen weten en daarom veel vragen stellen, mensen die het beste alleen werken. Mogen die er wel zijn? Ik merk zelf dat dergelijk gedrag soms moeilijk wordt geaccepteerd.

De kunst is (ook voor mij) om te omarmen wat de waarde is van je eigen profiel. Het te begrijpen, te onderzoeken wat je er allemaal mee kunt en waar die van waarde zal zijn. Probeer jezelf niet te veranderen en kostte wat kost aan te passen aan de norm. Want uit mijn coaching werk met teams blijkt die norm er wel degelijk te zijn. Ik vergelijk dat aanpassen vaak met een elastiekje dat je uitrekt. Het is goed om nieuwe dingen te proberen en jezelf uit te dagen, maar doe je dat te lang en te heftig dan knapt het. Wanneer je dichter bij jezelf blijft en werkt vanuit je kracht zul je zien dat het jou ook vleugels geeft.

Ga voor jezelf

Een goede coach of mentor kan je helpen om (opnieuw) te kijken naar je kwaliteiten en te onderzoeken op welke plek jij optimaal tot je recht komt. Ik gun je die zoektocht en het moment dat alles bij elkaar komt. Zoals een coachee zei “ik heb het gevoel dat ik er eindelijk mag zijn zoals ik ben”. Daarom deel ik voor mijzelf de visie van Vulcano:

Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat
Een beetje vanne zus, een beetje zo
Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar
Dan is ‘t wel weer piekfijn voor mekaar.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Voor mensen met deze vraag gebruik in mijn praktijk een assesment tool genaamd de ‘AEM-Cube’. Het is een internationaal gerenommeerde assessment methode die onder andere wordt gebruikt op Purdue University, London Business School en Nijenrode. Veel bedrijven gebruiken het omdat het de link maakt tussen menselijke ontwikkeling en organisatie ontwikkeling. Weten hoe ik je kan helpen om weer in je kracht te staan? Stuur me een mail op yvette@yvettevanaarle.nl.

Bel: 06 27 077 109

Expertise

  • Business coaching
  • Team ontwikkeling