Wat is coaching eigenlijk?

Vorige week stelde Christopher mij de vraag “wat is coaching nu eigenlijk”? En ik ben hem heel dankbaar voor die vraag! Ik koppel het direct aan een vraag die ik een paar weken geleden kreeg van Marjolijn, namelijk: “Wat denk jij, heb ik voor deze vraag een therapeut nodig of een coach? En als ik een coach zoek wat voor coach heb ik dan nodig?” Naast marketing communicatie adviseur ben ik namelijk ook gecertificeerd coach. Daarom neem ik de tijd om mijn kijk als coach met je te delen.

Ik zeg ‘mijn kijk’ er expliciet bij want zo veel mensen, zo veel meningen!

Wat doet een coach?

Een coach helpt je om een specifiek probleem zelf op te lossen. Dat klinkt raar hè? Een coach is erin gespecialiseerd om jou te helpen om zelf te leren en te kijken wat je al in huis hebt door vooral veel vragen te stellen. Een hele andere rol dan wanneer ik opereer als marketing of communicatie adviseur!

Je gaat naar een coach als je vast loopt in het om gaan met (een) bepaalde situatie(s). Het is dus altijd ‘doelgericht’ en helpt je om in de toekomst zelfstandig anders om te gaan met die situatie. Een coach ondersteunt en versnelt jouw eigen leerproces. Een goede coach gebruikt daarvoor ook specifieke, bewezen werkmethoden. We kijken naar wat je stiekem al in huis hebt en helpen je dat te zien. Zie hier ook het verschil hieronder met trainers en adviseurs.

De coach kijkt met jou naar huidige situatie(s) en hoe daar op een effectievere manier in de toekomst mee om te gaan. Coaches werken in wat wij noemen het ‘hier-en’-nu’. Ik kijk dus niet terug hoe het allemaal zo gekomen is in je jeugd. Wel kunnen we in het verleden interessante patronen en tips ontdekken die jij kunt gebruiken bij het omgaan met de huidige uitdaging.

Ik doe onderaan een poging om de verschillen te visualiseren. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Toegankelijke vrouwelijke coach

Auteur: Yvette van Aarle