Als communicatieadviseur blijven leren

Ons vak is constant in beweging. Hoe zorg je dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers en hoe vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt? Hoe pak je dat aan?

Het gaat nu lekker in je baan. Vaak is het heel comfortabel om te blijven hangen op hetzelfde niveau. Maar als je stopt met leren en ontwikkelen dan loop je kans dat je loopbaan stokt, en dan is het vaak te laat om jezelf bij te scholen.

Als communicatieadviseur en coach deel ik hierbij 5 tips die je helpen om je persoonlijke ontwikkeling op pijl te houden.

Tip 1 Start vanuit een concreet doel.

Wat wil je leren en waarom? Onderzoek wijst uit dat mensen met een leerdoel veel beter leren en veel hogere intrinsieke motivatie hebben dan mensen met een (opgelegd) prestatiedoel. Een prestatiedoel is: ik wil binnen een half jaar een leidinggevende functie. Een leerdoel is: ik wil leren op wat voor manieren ik medewerkers kan coachen en in mijn communicatie overtuigender over kan komen.

Tip 2 Versterk je eigen zelfvertrouwen.

Mensen met meer geloof in het eigen kunnen leren gemakkelijker. Leren betekent immers dingen uitproberen en hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer ‘lef’ om te leren. Werken aan zelfvertrouwen kan door elke dag kleine nieuwe dingen uit te proberen, bijvoorbeeld wél iets zeggen in de vergadering of nee zeggen tegen een aardige collega. Nét iets uit je comfortzone maar met een grote kans van slagen. Als je bewust bij je kleine successen stil staat dan groei je vanzelf.

Tip 3 Wees bereid om te oefenen.

Leren is meestal niet effectief als het alleen in je hoofd gebeurt. Onderzoek wijst uit dat het geleerde pas echt beklijft als je ook toepast. Kies uit je opleidingsopties daarom voor onderwerpen die je vervolgens direct kunt integreren in je werk. En/of voor opleidingen die veel aandacht geven aan praktische toepassing. Omdat je doel is om je perspectieven te verbreden doe je er goed aan om bij je keuze te gaan voor iets dat al een beetje buiten je comfortzone ligt.

Tip 4 Reflecteer op je motivatie.

Hoe graag wil je leren….écht? Het kan een moeilijke vraag zijn om eerlijk te beantwoorden maar essentieel voor je leerproces. Vaak vraagt een opleiding en toepassing van het geleerde extra tijd. Het kan zelfs inbreuk doen op je gezinsleven. Zo deed ik een Post HBO coach opleiding met een studiebelasting van zeker 1 dag in de week. Dat betekende elk weekend studeren en voorbereiden, iets dat ik alleen kon doen omdat ik tip 1 heel scherp voor ogen had! En een gezin die mij steunde in mijn keuze.

Hoe blij ben je met je huidige werk? Hoe belangrijk is het écht voor jou persoonlijk dat er iets verandert? Komt de motivatie om door te leren van jezelf of meer uit je omgeving? Ben je bang voor wat er gebeurt als je je niet ontwikkelt (ontslag) of ben je oprecht nieuwsgierig? Stel jezelf deze vragen en geef eerlijk antwoord.

Tip 5 Schets een leer strategie

Hoe ga je het leerproces aanpakken? Hoe ga je het leerproces opbouwen? Hoe ga je je voortuitgang bijhouden (denk aan een leerjournaal)? Wanneer heb je tijd om te studeren en oefenen? Wie of wat heb je verder nodig?

Loop je vast in je persoonlijke ontwikkeling? Mijn leerdoel was om naast marketing en communicatie advies ook te kunnen bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en loopbanen van medewerkers. Inmiddels ben ik gecertificeerd coach en begeleid ik professionals zoals jij om te groeien in hun vakmanschap. Meer weten over mij als coach? Bezoek dan www.yacoaching.nl.

Foto: Michael Kooren.

Auteur: Yvette van Aarle

“Having a goal is not the same as owning it”