Het is donderdag 26 april 2018, 16:09 en ik start als ondernemer nu (al) mijn onderzoek naar concrete handvaten als het gaat om de impact van de AVG en de e-privacyverordening (2019). Het roept de associatie op met ‘The Eye of the Tiger‘ van Survivor, het grote gevecht tegen de stortvloed aan regels waar je ook als kleine onderneming mee te maken krijgt.

Laatste update 29 mei 2018: deze blog post krijgt best wat reacties met aanvullende hulp en ik ben nog steeds bezig mijn zaken op orde te krijgen. Ik update daarom as-we-go, maar alleen met wat ik voor mijzelf relevant vind.

Er zijn twee losse wetten die in elkaar grijpen en waar je als kleine ondernemer van alles mee moet op korte termijn:

  1. De AVG gaat alleen over het beschermen en verwerken van persoonsgegevens. De wet geldt al langer en vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Vanaf 25 mei 2018 wordt de AVG gehandhaafd. De AVG is hetzelfde als de GDPR. Dit staat voor General Data Protection Regulation.[3].
  2. De ePrivacyverordening vervangt in 2019 de Telecommunicatiewet.

Maar wat wordt er nu EXACT van mij (en jou) als kleine ondernemer verwacht? Ik hoor veel broodjes aap verhalen en veel onderschattingen. Ook bij mijn vaak grote klanten zijn ze nog helemaal niet zo ver. Ik neem je mee op mijn reis en beperk me alleen tot de haltes die voor mij als kleine ondernemer nu relevant zijn. Eerst de AVG, want dat heeft haast.

Foto: Michael Kooren

Bel: 06 27 077 109