Mensen mee krijgen in verandering

Vraag van de klant

In deze publieke organisatie was net een grote reorganisatie geweest. Het management team van een belangrijke divisie had er lang aan gewerkt om ‘de vork te verhangen’, maar medewerkers kwamen maar niet in beweging. 

De vraag: help ons te begrijpen wat we over het hoofd hebben gezien.

Aanpak

Samen met mijn zakenpartner van Aad van Vliet bedacht ik een sessie en faciliteerde ik die op een bijzondere plek in de natuur. We gebruikten het raamwerk van de ‘Reis van de held’ om af te tasten waar in het ‘veranderverhaal’ mogelijk hiaten hadden gezeten. Een succesvol verandertraject kent namelijk, net als elk goede verhaal, een vaste opbouw.

Wij combineren in onze werkwijze de wetten van Kotters 8 stappen model met wetten van de ‘Reis van de Held’ van Joseph Campbell. Door gestructureerd elke bouwsteen te onderzoeken vonden we inderdaad hiaten en werd het mogelijk te zien waar de kansen lagen om alsnog beweging te krijgen.

In het avonddeel hebben we teamleden in een pressure cooker situatie in de vorm van een kook workshop zelf laten ondervinden hoe het voelt als je in een verandering zwemt zonder sturing. Dat maakte dat naast het hoofd ook het lichaam ging voelen wat er te doen stond.

Meer over Storytelling en verandermanagement?

Lees deze blog of bel 06 27 077 109.

Resultaat

Het management team zat boordevol inspiratie en energie om de laatste meters af te leggen in de reis die hun nog te maken viel.

Quote:
“Ik wilde je nog even laten weten dat we nog helemaal in de vibe zitten als MT! We zijn allemaal erg geïnspireerd geraakt door de middag en avond en zijn nog steeds super enthousiast over wat jullie ons hebben laten zien en voelen.”
Management Team lid divisie