Nieuw leiderschap

“Hier sta ik met een uitgestoken hand”. Een regel uit de hit van Bløf uit 2010, omarm me.

Die regel doet me denken aan de tentoonstelling van visueel verteller Aad van Vliet. Aad en ik werken samen en vanzelfsprekend was ik bij de opening. De tentoonstelling bevindt zich weliswaar in een heel ander domein dan die van het bedrijfsleven maar ik werd geraakt door de paralellen.

Het is een tentoonstelling over anders zijn en hoe wij daar als maatschappij mee om gaan. De foto’s van Aad zijn onderdeel van een onderzoek naar de betekenis van afhankelijkheid voor mensen met een beperking, uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek voor het Ministerie van Volksgezondheid. In de tentoonstelling vertaalt het onderzoek zich onder andere naar ‘oog voor anders’ en ‘helpende handjes’.

Oog voor anders

De portretten vragen ons om te onderzoeken waar de ander ‘anders is’. Soms is de ander ogenschijnlijk niet anders. Maakt het uit als we het weten?
Soms wel. Kort na mijn bezoek aan de tentoonstelling at ik met mijn broodfonds bij Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ Westerpark in Amsterdam. Daar werken ook cliënten van de Regenboog groep die door hier te werken hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. Ik vond mijn antwoord toen iemand achter de bar nogal uitzonderlijk reageerde. Blijkbaar maakt het uit. Je reactie op ‘anders’ is milder wanneer je weet dat de ander een beperking heeft.

Auteur: Yvette van Aarle