Customer Journey denken ook voor B2B
De klant ervaart u als één bedrijf. Open deur? Toch komen wij vaak business units en teams tegen die elkaar, soms op 30 meter van elkaar verwijderd, beconcurreren om de voorkeur van één klant. Klanten voelen dat en het kost ze soms zelfs doorzettingsvermogen om tussen de interne silo’s te navigeren om goed te worden geholpen. Dat levert geen Customer Experience op en zo loopt u kansen mis.
Niet raar dat klanttevredenheid soms onder druk staat want verschillende onderdelen van de ‘customer journey’ (of gewoon op z’n Hollands ‘de klantreis’) zijn belegd bij verschillende afdelingen zoals marketing, sales, commerciële binnendienst, klantenservice en IT. Alleen wanneer die optimaal samenwerken ervaart de klant een soepele klantreis. Veel bedrijven ontbreekt het bovendien aan customer insights en ook klantgerichtheid is niet voor elke medewerker vanzelfsprekend.
Organisaties die deze zaken op orde hebben verdienen – bewezen– meer geld!
Customer Experience begint bij klantinzichten
“Reacting to live feedback from real customers is often the difference between a good and a great customer experience” [1]. Dat geldt voor bedrijven maar net zo goed voor gemeentes, ziekenhuizen, goede doelen en zakelijke dienstverleners.
Voor business to business organisaties geldt in het bijzonder dat ze de kans hebben langdurig in gesprek te blijven met hun klanten. Ervaring leert dat je ondanks de beste bedoelingen ook daar de plank behoorlijk mis kan slaan als je afgaat op oude verwachtingen. Ik ben daarom associate partner van Expectations Monitor waarmee B2B bedrijven proactief om kunnen gaan met klantverwachtingen. Hun methode legt klantverwachtingen proactief en ongefilterd op de bestuurstafel. Het biedt voer om samen met de hele organisatie te kijken naar service en biedt een dashboard om gestructureerd met de gehele organisatie aan de slag te gaan met de klant.
Deze klant casus laat goed zien waar de Expectations Monitor aan bijdraagt.
Waar nodig help ik ook bij strategische marketing vraagstukken, cultuurverandering (klantgerichter maken van de organisatie) en teambuilding zodat jullie de klantverwachtingen ook optimaal waar blijven maken.
[1] The four pillars of distinctive customer journeys, McKinsey