Duidelijk andere verwachtingen
De donateur van het bericht had andere verwachtingen van zijn goede doel, dat is duidelijk. Het ontbreken van transparante informatie over salarissen heeft van een trouwe ‘klant’ een ex-donateur gemaakt. Ik herken zijn wantrouwen wel: als ik geld geef komt het dan wel echt goed terecht?
Omdat dit sentiment breed leeft zou ik verwachten dat het onderwerp wordt aangeraakt op de websites van goede doelen. Toch zie ik dat niet terug.

Op de website van Cliniclowns wordt bij veelgestelde vragen het onderwerp niet geadresseerd. Jammer want de benodigde informatie staat deels in het jaarverslag. Bij veel goede doelen is informatie over ‘wat er aan de strijkstok blijft hangen’ een beetje weggestopt.
Door meer transparantie over de overhead had deze donateur wellicht behouden kunnen blijven. Bij de meeste goede doelen is dat rond de 0,15 cent van elke euro.
Ik kan me voorstellen dat dit speelt bij de klantreis ‘klant zijn’ en ‘klant worden’ bij goede doelen.
De ‘doneer ervaring’
De knop ‘Doneer’ staat opmerkelijk genoeg niet prominent op elke voorpagina. En als het er staat gaan de meeste goede doelen er vanuit dat ik bij aankomst al volledig overtuigd ben dat ik geld ga overmaken. Interessant. Dat ken ik niet uit de commerciële wereld waar rekening wordt gehouden met last-minute keuzestress rondom de koopknop. Mensen hebben vaak twijfels en die worden zeker niet door elk goed doel weggenomen. Plan Nederland is een van de weinige sites die dit wel doet.
Jammer ook dat aftrekbaarheid van een gift niet mee wordt genomen in een poging me over de streep te trekken. Het zou makkelijk zijn als ik dat meteen kon mee regelen.
Ook telefonie en (Whatsapp) chat wordt nog nauwelijks ingezet terwijl het iemand net over de streep kan trekken. Waarom moet het per webform en kan het niet per SMS of telefonie als dat mijn voorkeur heeft? Korte termijn focus op kosten zou hier wel eens de lange-termijn kans op meer donaties in de weg kunnen staan.
